Az USA lett a levezető sztárok fellegvára
2015. január 03. írta: FirkAce

Az USA lett a levezető sztárok fellegvára

Steven Gerrard bejelentése után – elhagyja szeretett klubját, a Liverpoolt – azonnal megindultak a pletykák, melyek szerint az angol középpályás az amerikai MLS-be szerződik. Az igazat megvallva ez egyáltalán nem lenne meglepő, sőt…

usa-soccer.jpg 

A Liverpool jelenlegi csapatkapitánya saját elmondása szerint soha nem tudna a vörösök ellen pályára lépni, így kézenfekvő, hogy az év végén csomagol, és utazik a tengerentúlra. Az angol sajtó eddig három csapattal (Los Angeles Galaxy, New York Red  Bulls, New York City FC) boronálta össze a 34 éves angolt, azonban a legfrissebb hírek szerint Gerard végül az LA Galaxy együttesét választotta, akikhez 2019-ig kötelezi majd el magát. 

De miért pont az USA vonzó a levezető sztároknak? Naná, hogy az első, ami azonnal beugrik mindenkinek, az a PÉNZ. Persze nem azt mondom, hogy ez nem így van, de szerintem jóval több van az MLS-be, mint csak simán a pénz. Aki egy kicsit is szereti az amcsi sportokat az tudja, hogy az ott élő emberek egyszerűen élnek-halnak az NBA-ért (kosárlabda), NFL-ért (amerikai-foci), az NHL-ért (jégkorong) és az MLB-ért (baseball) – nem beszélve a többi sportról. Az amerikai mentalitást ismerve, csak idő kérdése volt, hogy az ott csak soccernek nevezett sportba is elkezdik pumpálni a pénzt. Egyszerűen az egojuk nem bírja elviselni, hogy jelenleg még nincsenek fenn a labdarúgás térképén. 

gerrard.jpg

Nyílván bármelyik csapat elnöke vagy tulaja tudja, hogy egyelőre még semmi esélyük sincs arra, hogy megszerezzenek egy Európában, vagy akár Dél-Amerikában pallérozódó fiatal tehetséget. Éppen ezért keresik meg a már-már kiöregedő, vagy mellőzött neves, illetve sztárjátékosokat. Elég csak a már visszavonult David Beckhamre és Thierry Henryra gondolni – és még szót ejtek a többi labdarúgóról is.

henry.jpg

Szóval tényleg jó az út, amit a MLS csapatai elkezdtek járni, azonban érzésem szerint legalább 5 év szükséges ahhoz, hogy a fiatalabb játékosok számára is vonzó legyen a tengerentúl. Nézők vannak, akiket érdekel a foci, pénz van, hogy jó focistákat vegyenek, viszont egy valami nincs: Kihívás! A labdarúgás mai értékrendjét elnézve, csapatszinten a legnagyobb megtiszteltetés a Bajnokok Ligája megnyerése. Minden feltörekvő játékos olyan együttesbe akar szerződni, amelynek esélye van a BL-elsőségre. Amíg az amerikaiak nem tudják megteremteni ezt a közeget, addig bizony csak az olyan focistákat tudják elcsábítani, mint Gerrard, vagy Xavi!

Az biztos, hogy a vezetők nem szórakoznak, így mindent megtesznek azért, hogy sikerüljön befűzni egy-két híresebb labdarúgót. Hogy mire gondolok? Íme egy lista az MLS legjobban kereső játékosairól (beleírtam azokat a labdarúgókat is, akik már visszavonultak).

kaka-mls.jpg

  1. 1. Kaká: 7.17 millió dollár (Orlando City, jelenleg a Sao Pauloban játszik kölcsönben)
  2. 2. Clint Dempsey: 6.7 millió dollár (Seattle Sounders)
  3. 3. Michael Bradley: 6.5 millió dollár (Toronto FC)
  4. 4. Jermain Defoe: 6.18 millió dollár (Toronto FC)
  5. 5. David Villa: 6 millió dollár (New York City FC, jelenleg a Melbourne Cityben játszik kölcsönben)
  6. 6. Landon Donovan (visszavonult): 4.58 millió dollár (LA Galaxy)
  7. 7. Robbie Keane: 4.5 millió dollár (LA Galaxy)
  8. 8. Thierry Henry (visszavonult): 4.35 millió dollár (New York Red Bulls)
  9. 9. Tim Cahill: 3.63 millió dollár (New York Red Bulls)
  10. 10. Jermaine Jones: 3.25 millió dollár (New England Revolution)

A fizetésekből jól látszik, hogy az ismertebb focistákra tényleg nem sajnálják a pénzt az amcsik. Száz szónak is egy a vége, Gerrard minden bizonnyal az év végén kontinenst vált, és költözik a lehetőségekkel teli Amerikába. Bár nem vagyok jós, azt garantálom, hogy nem ő lesz az egyetlen, aki így dönt majd, és az is borítékolható, hogy nem filléreket fognak majd keresni a szóban forgó úriemberek. 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://focinaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr587035379

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása